Dealul de la intrarea in Varciorog este deja celebru printre soferi. Locul pare sa sfideze toate legile fizicii.
In fiecare week-end, la orice ora din zi, cel putin trei conducatori auto isi opresc aici masinile si le scot din viteza. Apoi tresar cand vad ca vehiculele o iau singure din loc. In sus, spre varful dealului!

INAINTE, MARS! Oprite la baza dealului, masinile pornesc singure din loc. La inceput autovehiculul se clinteste usor, iar apoi prinde viteza, pana cand soferul e nevoit sa sara in masina ca sa puna frana.

X Files de Bihor

Dealul nu se deosebeste cu nimic de alte locuri din zona. Flancat in partea stanga de un sir de boscheti iar in dreapta de fundatia unei sonde, drumul coboara catre centrul comunei in linie dreapta. Soferii care vin de la Oradea ca sa vada “minunea” opresc si, la baza dealului, intorc autovehiculele cu fata catre varf. “Nu trebuie sa faci nimic. E destul sa scoti masina din viteza si sa trantesti usa mai tare, ca porneste singura si merge in sus, in loc sa mearga la vale”, povesteste un oradean.
BIHOREANUL a verificat si a constatat acelasi lucru. Scoasa din viteza, masina s-a urnit din loc, iar conducatorul auto a trebuit sa fuga dupa ea ca sa nu treaca pe contrasens. Nu de alta, dar fenomenul se face simtit cale de circa 50 de metri, pana aproape in varful dealului. “Asa ceva n-as fi crezut in ruptul capului, daca nu vedeam cu ochii mei!”, a spus soferul.

Fara explicatie
Valentin Cucer , profesor de fizica la Colegiul National “Emanuil Gojdu”, este fascinat de acest fenomen. A fost pana acum de trei ori la fata locului si spune ca va reveni in vara cu instrumente de masura. “E un fenomen care, la nivelul stiintific la care am eu acces, nu are o explicatie. Sunt sigur, insa, de faptul ca nu e vorba de un fenomen magnetic, pentru ca atunci ar fi trebuit sa fie foarte intens. S-ar fi magnetizat toate piesele metalice ale masinii, inclusiv ceasul de pe mana si cheile”. Cucer avanseaza ca ipoteza de lucru varianta unei aberatii gravitationale. “S-ar putea ca undeva in zona sa fie un zacamant de minereu greu, de o densitate enorma, fapt care ar face ca traiectoria unui obiect lasat liber sa fie deviata catre acel zacamant”, spune profesorul.
Cucer e convins ca dealul Varciorogului are un secret care se va lasa pana la urma dezvaluit, indiferent care ar fi el. Si nu se va supara daca va afla ca i-a dat atata bataie de cap o iluzie optica. Macar a ridicat o problema frumoasa.

Textul a fost preluat dintr-un articol din Bihoreanul.